Bezenye szennyvíztelep

 
A bezenyei szennyvíztisztító telep a térség: Bezenye, Dunakiliti, Dunasziget, Feketeerdő, Rajka és Tejfalusziget szennyvizeinek tisztítását biztosítja.
 
A technológiai: előülepítő nélküli, mélylevegőztetésű, 1000 m3/nap kapacitású szennyvíztisztító, maximum 5920 lakos egyenérték terhelésre tervezve.
A nitrifikációs ill. denitifikációs folyamatok szétválasztása nem térben, hanem időben történik, (OMS technológia).
A durva mechanikai szennyező anyagoktól mentesített szennyvíz a légbefúvásos uszadékfogó műtárgyba folyik, ahonnan egy mennyiségi osztás után kerül az egymással párhuzamosan üzemelő 500 – 500 m3/d kapacitású kombinált műtárgyba, amelyben az aerob és anoxikus folyamatok, valamint a fázisszétválasztó utóülepítés zajlik. A tisztított szennyvíz a tisztavíz elvételi vályúkon keresztül kerül elvételre. A levegőztető medencében az aerob és anoxikus üzemmódot a beépített oldott oxigénmérő méri és vezérli. A vezérelt berendezések, azaz a légellátást biztosító fúvók, így a mindenkori terhelésnek megfelelően kapcsolnak be, illetve ki. A levegőbevitel finombuborékos rugalmas membrános mélylevegőztető elemekkel történik. A levegőztető medencében lezajló folyamatok a baktériumok és enzimrendszerük hatására végbemegy a szennyező szénvegyületek eltávolítása, a szimultán nitrifikáció-denitrifikáció, melynek hatására a szénvegyületekből széndioxidgáz, a nitrogénvegyületekből nitrogéngáz képződik.
A recirkulációt mozgó alkatrészt nem tartalmazó mamutszivattyúk biztosítják, amelyeket Becker fúvók látnak el levegővel. A fölös eleveniszap iszapsilóban kerül összegyűjtésre, amely sűrítőként is működik.
A kombinált műtárgy levegőztető medencéjéből a víz-iszap elegy a dortmundi típusú utóülepítőkbe kerül, majd a tisztított vizet a fertőtlenítő műtárgyba, ill. a befogadóba vezetjük.
 
Az utóbbi években a szennyvíztisztító telep 130-140 %-os terheltséggel üzemel, ami sürgetővé teszi annak intenzifikálását, kapacitás bővítését.
 
 
Bezenye szennyvíztelep
 
Bezenye szennyvíztelep
 
 
 
 
Honlapkészítés Győr: www.MARKETINGSUPPORT.hu