Hírek

AQUA Online mérőóra-állás bejelentés AQUA Online díjkalkulátor Sajtófigyelő Letöltések
Munkatársat keresünk!
 

Ma van a Víz Világnapja!

 
 
 
Ma van a Víz Világnapja!
 

A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy globális vízválság van. Szennyezzük és elpazaroljuk a vizet, és valószínűleg már át is léptük azokat a fontos fordulópontokat, amik visszafordíthatatlan változásokhoz vezetnek a nagyobb ökoszisztémákban és a bolygó éghajlati rendszerében. Az éghajlatváltozás veszélyeztetik az élelmiszertermelést, növeli a katasztrofális árvizek kockázatát és megemeli a tengerszintet: ezek a problémák mind globális kiterjedésűek és példátlan mértékűek.
 
Az utóbbi 40 évben kb. 1%-kal emelkedett a globális vízfelhasználás évente. A népességnövekedés és a pazarló fogyasztói szokások miatt ennek nagysága és sebessége a következő évtizedekben folyamatosan fokozódni fog. Megváltoztatjuk az egész globális hidrológiai ciklust, aminek az a következménye, hogy 3,5 milliárd ember az évnek 1 hónapjában biztosan nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű édesvízhez.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a szezonális vízhiány rövidesen olyan régiókban is állandósul, ahol jelenleg vízbőség van, pl. Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában. A Közel-Kelet és a Szahara pedig még a mostaninál is súlyosabb vízhiánnyal nézhet szembe.
 
Ha ma nem teszünk drasztikus lépéseket, akkor a jövőben még nehezebb és költségesebb lesz alkalmazkodni ezekhez a hatásokhoz. Johan Rockstrom, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója elmondta, hogy a vízhez való fenntartható hozzáférés nélkül nem leszünk képesek elérni olyan célokat, mint például a minőségi oktatás, vagy a virágzóbb és méltányosabb társadalmak kialakítása.

Ezért van hatalmas szükség a jó irányba tett lépésekre, amik felgyorsítják a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldását. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban!

 
Minden csepp számít! Mit tehetnünk és min változtathatunk akár azonnal?

 
  • Ne pazaroljuk a vizet: zárjuk el a csapot fogmosás, mosogatás és ételkészítés közben!
     
  • Javítsuk meg a szivárgó víz- és szennyvízcsöveket, ürítsük ki a tele szeptikus tartályokat, és jelentsüke az iszap lerakását!

  • Legyünk kíváncsiak arra, hogyan érkezik meg a víz a poharunkba, kádunkba, mosógépünkbe, és mi történik utána a szennyvízzel!

  • Védjük a természetet! Már azzal is sokat tehetünk, ha nem szennyezzük a környezetet, pl. nem dobáljuk el a szemetet.

  • Ne dobjunk élelmiszerhulladékot, olajat, gyógyszereket és vegyszereket a WC-be, vagy a csatornába!

  • Vegyünk részt a helyi folyóik, tavak, vizes élőhelyek vagy strandok takarításában!
 
 
 
Honlapkészítés Győr: www.MARKETINGSUPPORT.hu