Hírek

AQUA Online mérőóra-állás bejelentés AQUA Online díjkalkulátor Sajtófigyelő Letöltések
Ingyenes háztartási olaj- és zsírbegyűjtés
Munkatársat keresünk!
 

Nyomatékosan felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy saját belső vízellátó rendszert és házi kutat a közüzemi vízellátó rendszerrel összekötni szigorúan tilos!

 
Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, hogy a DRV Zrt. ellátási területén, Siófok-Kilitiben vízminőségi probléma lépett fel, mely komoly egészségügyi kockázatot jelenthet legyengült immunállapotú személyeknél. Az érintett területen az ivóvízmintákban Pseudomonas aeruginosa baktériumot találtak.
 
A DRV Zrt. felhívását lent olvashatják:
 


 
Tájékoztatjuk tisztelt felhasználóinkat, hogy a Siófok-Kilitiben bekövetkezett vízminőségi probléma változatlanul fennáll, a városrészből vett ivóvízminták továbbra is pozitívak a Pseudomonas aeruginosa baktériumra.
 
A Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú személyeknél okozhat például hányásos, hasmenéses megbetegedést.
 
A vezetékes ivóvíz ezért továbbra is csak forralás után fogyasztható Kilitiben, illetve az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhető tiszta ivóvíz. A vízfogyasztásra vonatkozó korlátozás visszavonásig érvényes.
 
A Siófokról, valamint a háttértelepülésekről vett ivóvízminták negatívak, vagyis a probléma változatlanul kizárólag Kilitire korlátozódik.
 
Szakembereink folyamatosan végzik a kiliti ivóvízhálózat, valamint a víztároló mosatását, és szintén folyamatosak a vízmintavételezések és -vizsgálatok a városrészre és Siófokra vonatkozóan. A társaság munkaerő-átcsoportosításokkal és rendkívüli munkavégzés elrendelésével minden erejét a probléma mielőbbi megoldására fókuszálja, munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a lehető legrövidebb időn belül megszüntessék a problémát.
 
A szennyezés forrása egyelőre nem ismert, a lehetséges okokat a DRV Zrt. szakemberei folyamatosan vizsgálják, együttműködve az illetékes hatóságokkal.
 
Annak érdekében, hogy a probléma forrását a lehető leghamarabb azonosítsuk, minden olyan tényezőt figyelembe kell vennünk, ami a szennyezést okozhatja a fogyasztók egészségének védelme okán. A teljeskörű tájékoztatás érdekében az alábbi felhívással fordulunk a tisztelt lakossághoz, amelyben kérjük az együttműködésüket.
 
 
 
FELHÍVÁS
 
A DRV Zrt. az elmúlt években gyakran szembesült azzal a problémával, hogy egy adott ingatlanon rákötötték a saját, fúrt kutat az ingatlan belső ivóvízhálózatán keresztül a közüzemi ivóvízhálózatra. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez jogszabályilag tiltott, és komoly közegészségügyi kockázata van.
 
Ennek a tiltó szabálynak a megszegése a víziközmű-szolgáltatás szabálytalan igénybevételét jelenti, mert ilyen esetben, ha a saját kút szivattyúját elindítják, a keletkező ellennyomás visszajuttathatja a saját kút által termelt vizet a közüzemi ivóvízhálózatra.
 
Jelenleg Magyarországon az ásott vagy fúrt kutak döntő többsége nincs engedélyeztetve, belső szerkezetük nem ismert, ráadásul nagy részük talajvizet termel ki. Magyarországon a talajvizek 90%-a szennyezett műtrágya- és növényvédőszer-maradványokkal (nitrát, ammónium, peszticidek stb.), valamint a bakteriális szennyezés is gyakori (coliform, Pseudomonas, Enterococcus stb.).
 
A vezetékek összekötésének rendkívül komoly vízbiztonsági kockázata van, ugyanis ilyen esetben a közüzemi hálózatra kijuthat a minőségileg nem megfelelően vagy egyáltalán nem ellenőrzött saját kút vize.
A nem ellenőrzött, kifogásolt vízminőség pedig komoly egészségügyi kockázatot hordozhat a közüzemi fogyasztókra nézve, adott esetben súlyos következményekkel járhat, főleg az érzékeny fogyasztói kör (várandósok és egy év alatti csecsemők) számára, de az ilyen forrásból származó víz hosszú távú fogyasztása az egészséges emberekre nézve is veszélyt jelenthet.
 
Társaságunk mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszűrje az esetleges illegális hálózatra táplálást/rákötést. Ezért megkezdtük Kiliti városrész nagyobb átmérőjű bekötéseinek fokozott ellenőrzését, és ivóvízmintákat fogunk venni azon jelentősebb közületi felhasználók bekötéseiről is, ahol ismert saját vízellátás. Emellett együttműködésre kértük a helyi önkormányzatok hatósági jogkörébe tartozó és a kutak vízjogi engedélyezését végző siófoki jegyzői hivatalt is az illegális hálózati rátáplálások megszüntetése és megelőzése érdekében.
 
A Kilitiben fennálló vízminőségi problémával kapcsolatos új információkról és tudnivalókról folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot online felületeinken, honlapunkon és hivatalos Facebook-oldalunkon, valamint szórólapokon keresztül.
A vízellátás helyreállításáig és a vízfogyasztási korlátozás visszavonásáig kérjük tisztelt felhasználóink szíves türelmét és együttműködését.

forrás: https://www.facebook.com/drvzrt/
 
 
Honlapkészítés Győr: www.MARKETINGSUPPORT.hu