Víztakarékossági praktikák

 
- Fogmosás közben zárjuk el a csapot, öblítsünk pohárból!
- Ügyeljünk arra, hogy sose csöpögjön a csap! A csöpögő csapokat javíttassuk meg!
- Csak teli mosógépet és mosogatógépet indítsunk be, úgy hatékonyabban működik! Egy-egy mosás és mosogatás alkalmával 20-40 liter vizet használ fel a gép.
- Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk! Egy zuhanyozás alkalmával 20-40 liter vizet használunk el, míg a kádban fürdéshez egy-egy alkalommal kb. 100-150 litert engedünk ki.
- Lehetőleg használjunk víztakarékos víztartályt! 10 liter vizet is megspórolhatunk lehúzásonként!
- A folyóvizes mosogatás pazarló. Töröljük át nedves, mosogatószeres szivaccsal az edényeket, majd öblítsük el azokat!
- A konyhában ajánlatos a többaknás, esetleg több vízvételezési helyű vizesblokk kialakítása. A legkisebb egy-két személyes háztartásban is vízmegtakarítást jelent, ha kétaknás a konyhai mosogató. Célszerű a mosogatásra váró edényeket előáztatni állóvízben, de mindig alakítsuk ki a kétfázisú mosogatás (mosogatás és öblítés) feltételeit.
- A főzéshez felhasználandó alapanyagok (főleg zöldségek) tisztogatását is állóvízben célszerű kezdeni.
- Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket mulcsozzuk, azaz takarjuk (pl.: avar faforgáccsal). Az így létrejött talajtakarónak köszönhetően ritkábban nő a gyom, a talaj kevesebbet párologtat, így kevesebb locsolásra lesz szükség.
- Kisebb kerteket, balkonokat vagy a nagyobb kertek egyes részeit beültethetjük szárazságtűrő sziklakerti növényekkel - ezek kevesebb vizet igényelnek.- Víztakarékosság érdekében csökkentsük a vécétartály hasznos térfogatát: tegyünk bele nagy tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot!
- Ha megteheti, gyűjtse össze az esővizet, és használja öntözésre. Nemcsak vizet spórol, hanem a virágoknak is jót tesz.
- Öntözzünk inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás.
- Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert, így hatékonyabbá válik az öntözés.
- Az úszóbólyás WC-tartályok úszója állítható úgy is, hogy kevesebb vizet fogyasszon egy-egy lehúzásnál.
- Ahol elég magas a hálózati víznyomás, használjunk tartály nélküli vízöblítőcsapot!
- A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében zuhanyra és a kézmosó csapra szereljünk víztakarékos rózsát! A kézi zuhanyra is érdemes víztakarékos rózsát, zuhanyváltót és áramláskorlátozót szerelni. Ezek segítségével a zuhanyzáshoz felhasznált víz mennyisége jelentősen csökkenthető anélkül, hogy a zuhanyozás vagy kézmosás komfortérzete romlana.
- A csapokra célszerű aerátos csapvégeket tenni. Ezek a vízhez levegőt kevernek, és így kevesebb víz is elég például egy kézmosáshoz.
- Az egykaros keverőcsap gazdaságosabb, mintha hagyományos hideg-meleg csapokkal folyatnánk addig a vizet, míg nem sikerül a megfelelő hőmérsékletű keveréket beállítani.
 
 
 
Víztakarékossági praktikák
 
 
 
 
 
 
Honlapkészítés Győr: www.MARKETINGSUPPORT.hu